Letar du efter en torrtoalett till stugan? – Kom ihåg de här fem tipsen innan du köper
På våren funderar många på förbättringar av stugans toalettfrågor. Önskan är ofta en torrtoalett så nära en vattentoalett som möjligt, som inte luktar och inte leder till problem. När man väljer stugtoalett är det bra att komma ihåg att det inte finns en enda rätt lösning som passar alla. Det som fungerar för din granne kanske inte fungerar för er, särskilt om det till exempel finns mycket fler användare av toaletten.
Tyvärr görs valet alltför ofta baserat på utseendet på toaletten: en vit och stilren toalett är också luktfri och fungerande – eller är den det? För att undvika missköp är det värt att åtminstone läsa dessa fem tips för att undvika de största fallgroparna.
En torrtoalett som passar er – fundera och bekanta dig med utbudet
Som en tumregel gäller att ju fler användare det är på toaletten, desto större krav ställs på genomförandet. En semesterfirare som besöker stugan under ett par sommarveckor varje sommar kan ha nästan vilket litet nattkärl som helst, men om det finns ännu lite mer användning, bör valet noggrant övervägas. Toalettkapaciteten ska vara tillräcklig i förhållande till den egna stugans användare. Dessutom måste många andra aspekter beaktas vid genomförandet: utrymme, toalettunderhåll, eltillgång, energibehov, avfallshantering, budget m.m.
En torrtoalett – om något – är ett köp som bör övervägas noga, samt bekanta sig med marknadens utbud noggrannt.
Det finns många torrtoalettmodeller och -teknologier, och det finns förvånansvärt många skillnader mellan dem. Du kan också fråga om andras erfarenheter på nätet och från andra, men du kan inte nödvändigtvis använda dem direkt som modell, eftersom behov och möjligheter till genomförande varierar. Det är ganska vanligt att samma toalettmodell, installerad på olika sätt och med olika användarprofil, får betyget 6+ från en och 10 från en annan. Det finns också många skillnader i människors preferenser: somliga anser att låg elförbrukning är viktig, andra investerar i enkelt underhåll. Det är också värt att notera att små praktiska saker, som ventilation, användning av strö osv, kan påverka slutresultatet förvånansvärt mycket.
Men om du inte vill lägga din tid på att lära känna alla alternativen – det finns en genväg, kontakta oss på Näranaturen! Vi ger gärna kostnadsfri rådgivning när det gäller val av toalett.
Toaletten är en kritisk grej – fungerar tekniken?
Under de senaste åren har många moderna toaletter kommit in på marknaden med mycket inbyggd teknik: elektriska motstånd, elektronik, visuella barriärer, fjädrar, flera rörliga delar. Om du väljer en sådan här modell bör du tänka på det innan – vad händer om tekniken misslyckas eller det blir strömavbrott? Kan jag ta hand om det själv eller var kan jag få hjälp och med vilken tidtabell? Under stugsäsongen kan det bli långa förseningar med att få hjälp utifrån med problemet. Därför rekommenderar vi – när det är möjligt – att behålla den gamla toaletten i bruk som reservsystem, även om en ny modern toalett tas i bruk.
Vår filosofi på Näranaturen är att undvika all extra känslig teknik i toaletter. Få människor vet hur, eller är entusiastiska att på fritiden kolla felkoder eller trimma reservdelar inne på toaletten medan kön till badrummet växer. Pålitliga, enkla lösningar är ofta det bästa – speciellt när du inte behöver kompromissa med bekvämligheten alls.
Två toaletters taktik kan vara den bästa
Green Toilet Light urinseparerande torrtoalett
Från: Det ursprungliga priset var: 5 290,00 kr.4 950,00 krDet nuvarande priset är: 4 950,00 kr.
Fortsätt till butiken »När du köper en torrtoalett kan det vara bättre att redan från början tänka på ett system med två eller till och med fler toaletter. Varför då? Tiden på stugan går ofta utomhus och på brett område. Å andra sidan – de invändiga utrymmena kan vara så begränsade att åtminstone en mycket stor toalett inte kan placeras där. En vanlig kombo är till exempel en komposttoalett på gården och till exempel en frystoalett eller en litet nattoalett inomhus. I det här fallet är utedasset den huvudtoalett som används mest och har stor kapacitet, som t.ex. Green Toilet 120 komposttoalett. Inomhustoaletten är en “andra toalett”, som främst används nattetid, vintertid, i mörker – närhelst det inte passar att gå på utedass. Den här typen av kombinationslösning fungerar för många stugbor och budgeten hålls på en rimlig nivå.
Vikten av ventilation och urinseparation kan inte understrykas tillräckligt
De flesta stugtoaletter är vattenfria torrtoaletter. Termen “toalett” är missvisande i detta sammanhang, eftersom den kommer från det engelska ordet “water closet” dvs. vatten toalett. Till skillnad från en toalett kräver en torrtoalett nästan alltid någon form av ventilation för att se till att luftflödet från torrtoaletten strömmar I rätt riktning, dvs. ut ur toaletten. Så omvänt – om ventilationen inte finns, kan toalettlukten, åtminstone vid lågt tryck, tränga in i inredningen. Man kan därför säga att ventilationen i en torrtoalett är lika viktig som spolningen i en vattenklosett.
Förutom att förhindra lukt, förbättrar ventilationen också komposteringen och minskar mängden vätska som måste behandlas. Toaletter tillgängliga på marknaden levereras ofta med ett ventilationspaket med ventilationsrör som gör att ventilationen kan installeras genom väggen eller taket till utsidan. Ofta är det värt att förbättra ventilationen med en elektrisk, sol- eller vinddriven fläkt. Särskilt vid inomhusinstallationer är en separat fläkt nästan en obligatorisk del av systemet.
En annan viktig teknisk egenskap för att garantera luktfrihet är att effektivt separera urin från fast avfall. Innan komposteringstoaletter infördes var “stugtoaletten” som ett stort badkar var man slängde allt toalettavfall. Detta var ofta en ruttnande, fluginfekterad stinkbomb, vars användning och tömning har varit föremål för många skräckhistorier här på Pikkuvihreä. För att förhindra att toalettavfallet ruttnar och för att se till att det komposteras är det viktigt att separera den överflödiga vätskan från massan. Undantag är små och/eller tillfälliga behållare för övernattning och frystoaletter.
Tänk på hela återvinningskedjan för ditt toalettavfall i förväg
Som vi påpekade i början av den här artikeln är valet av toalett alltför ofta fokuserat på själva toaletten, även om det sällan gör någon skillnad för själva torrtoalettsystemet. Den är bara toalettens användningsdel, men den är naturligtvis den synliga och välkända delen av toaletten. Det skulle dock vara viktigare att tänka på hela systemet som helhet, och i synnerhet på hur man tar hand om toalettavfallet på den egna tomten. Detta är också en fråga om miljöskydd och kommunala bestämmelser, och det är därför inte helt och hållet upp till fastighetsägaren att bestämma hur han eller hon ska göra sig av med sitt toalettavfall.
En stor del av torrtoaletterna i stugorna är komposttoaletter, men det finns också många, till exempel förbrännings- och frystoaletter. Alla dessa har olika metoder för avfallshantering, vilket påverkar underhållet av stugan. Det är viktigt att på förhand ta reda på vilket underhåll toaletten kräver och om man kan göra det själv eller med hjälp av någon inom branschen.
Särskilt de som nyligen skaffat stuga kan känna sig skrämda eller åtminstone oroliga inför tanken på att göra sig av med sitt eget toalettavfall. Vi på Näranaturen försäkrar dig om att det är möjligt att göra underhållet av en torrtoalett enkelt och till och med trevligt. I dagens tekniskt avancerade värld kan man uppleva en viss tillfredsställelse i att återvinna sitt eget avfall på ett säkert sätt på sin egen fastighet. På så sätt blir man en del av naturens kretslopp. Du kan lämna tvättpojkarna i fred och till och med göra det “i kostym” – som en av våra kunder nyligen uttryckte det! Det är också en utmärkt miljöaktivitet: vatten sparas, vattenvägarna hålls rena och värdefulla näringsämnen återförs till naturen.