Artiklar Komposterande inomhustoalett, för- och nackdelar?

Komposterande inomhustoalett, för- och nackdelar?

“Kan man verkligen placera en komposterande toalett inomhus?”

“Kan man verkligen placera en komposterande toalett inomhus?” Det är en vanlig fråga som vi nästan veckovis hör människor fundera över på Näranaturen. Oftast är svaret från oss: “Ja, det kan man absolut – och det är till och med att rekommendera”, eftersom komposterande torrtoaletter har många fördelar som inte finns hos andra vattenlösa toaletter.

Det är naturligt att rädslan för dålig lukt inomhus är stor. I bostäder skulle en eventuell toalettlukt vara en ännu större nackdel än utomhus i en utedass. Denna rädsla kan dock omedelbart bemötas, eftersom det är fullt möjligt att skapa en luktfri torrtoalett – och det är till och med relativt enkelt, men det är viktigt att noggrant överväga utförandet i förväg. Det är värt att satsa på att planera en torrtoalett som passar just ditt användningsområde. Detta eftersom ett bra resultat alltid är en summa av flera faktorer, och det är inte möjligt att peka ut en enda torrtoalettsmodell som passar alla och alla användningsområden.

Det är alltså absolut värt att fråga om tips från torrtoalettens proffs, till exempel oss på Näranaturen. I den här bloggartikeln berättar vi mer om hur du bör gå tillväga med planeringen.

 

Torrtoalett ska vara luktfri och lätt att underhålla

Man ska inte kompromissa med luktfriheten

Torrtoaletten bör vara behaglig att använda och underhålla. Det finns ingen anledning att kompromissa när det gäller luktfrihet. När en komposterande torrtoalett planeras för inomhusbruk bör målet vara fullständig luktfrihet – till och med bättre än standarden för vattenklosetter. För att uppnå detta mål måste två huvudsakliga områden vara välfungerande: hanteringen av vätskan inne i kompostbehållaren och ventilationen av toalettsystemet.

Vissa kanske kommer ihåg utetoaletter från förr, baserade på hinkar eller andra slutna behållare, vars fruktansvärda lukt kan minnas ännu efter årtionden. I dessa samlades allt avfall i en behållare och bildade en illaluktande, ruttnande slam. Moderna komposterande toaletter bygger på att överskottsvätska får rinna bort och komposteringen börjar redan under användningen. Detta har stor betydelse för att uppnå luktfrihet.

En annan, minst lika viktig faktor, är toalettens ventilation. Särskilt när den installeras inomhus bör man sträva efter att ventilera toaletten med sådan kraft att det skapas undertryck och luften alltid strömmar ut ur toaletten – och inte tvärtom. När detta är korrekt utfört kan inte toalettens lukt komma inomhus under några omständigheter, som till exempel vid lågt tryck. Dessutom säkerställer effektiv ventilation att luften cirkulerar väl i komposten och en stor del av vätskan avdunstar med ventilationen.

I praktiken bör ventilationen om möjligt säkras med en elektrisk kanalfläkt. Dessa har låg energiförbrukning men spelar en stor roll för att säkerställa ventilationen. Om elektricitet inte är tillgänglig är det möjligt att använda fläktar som drivs av vind- eller solenergi.

Med kanalfläkten garanteras luktfriheten för den komposterande toaletten samt en effektiv ventilation av kompostmassan.
Om det inte finns tillgång till el, är det bra att sköta toalettens ventilation med en vinddriven fläkt.

När en elektrisk kanalfläkt används vid installationen kan ventilationsslangen böjas och även dras horisontellt. Detta underlättar en snygg och praktisk utförande. Om elektricitet inte är tillgänglig måste ventilationskanalen dras så rak och högt som möjligt för att skapa en god luftdrag.

En fördel med komposterande inomhustorrtoaletter är också att luktfriheten inte begränsas till endast ens eget hem eller stuga. Eftersom kompostmassan, där överskottsvätskan har separerats, i sig själv luktar mycket lite, orsakar inte torrtoaletten några olägenheter utomhus heller. Det är en annan sak med till exempel förbrännande torrtoaletter, där toalettavfallet bränns och de resulterande lukterna förs ut genom ventilationsslangen och kan sprida sig i trädgården. Där kan röken komma ut obehagligt från rörets ände och stanna kvar i området.

Pålitligheten är den komposterande toalettens främsta fördel

En betydande fördel med komposterande torrtoaletter är deras överlägsna pålitlighet. Oavsett om det är strömavbrott eller en tredubbling av användarantalet på grund av besökare, sviker inte den komposterande torrtoaletten utan tjänar lojalt alla och i alla situationer. Generellt sett är det mycket svårt att få komposterande torrtoaletter, som Green Toilet, att gå sönder eller falla sönder i användning. Detta är en betydande skillnad jämfört med många andra torrtoaletter som fungerar på olika sätt med elektricitet, mekanik eller elektronik. Komposterande torrtoaletter är i allmänhet så pålitliga att vi till och med erbjuder flera av modellerna en 10-årig stomgaranti.

Sanitet är grundläggande teknik som bör fungera i alla situationer. Få tänker på att om toaletten inte fungerar kan till exempel användningen av stugan helt blockeras. Då är det inte klokt att lita på ett system som är känsligt för fel – eller åtminstone att ha en gammal hederlig utedass som reservsystem.

Inte ens ett omkullfallen träd som orsakat strömavbrott hindrar en komposterande inomhustoalett från att fungera.
En tillfällig ökning i toalettanvändningen på grund av gäster stör inte en komposterande torrtoalett!

Pålitligheten framgår också av användarvänligheten. En användare av en komposttoalett behöver inte veta något speciellt när de använder den. Allt fungerar som på en vattenklosett, förutom spolningen som inte behövs. Användaren kan heller inte genom sin egen handling göra toaletten obrukbar. Det här är en särskilt bra funktion om användarna av toaletten är “blandade” – inte bara ens egen familj.

Green Toilet LUX torrtoalett

From: 18900,00 kr

Green Toilet 330
Green Toilet 330 Komposterande torrtoalett

Från: 7 990,00 kr

GeoTrap Huussisuodatin suotonesteelle
GeoTrap Filter för Uthus

2 090,00 kr

Inomhustorrtoaletten kan vara både stilfull och miljövänlig

Miljövänlighet är naturligtvis det absoluta trumfkortet för komposterande toaletter, vilket inte kan ignoreras i denna uppräkning. Att inte slösa rent vatten på att transportera toalettavfall genom rör till vattenreningsverket eller att bränna vått avfall med stora mängder energi är mycket rimligt. Alla ens egna avfall kan enkelt och hygieniskt hanteras på den egna tomten genom kompostering. Som belöning för komposteringen får användaren näringsrik mull att använda i trädgården. En vacker kretslopp i den egna trädgården alltså!

I Näranaturens arbetsutrymmen lever vi enligt våra egna principer och vi har inte haft vattenklosetter i bruk på åratal. Se videon på vår komposterande inomhustoalett!

Green Toilet Lux

Men kan en ekotoalett vara estetiskt lika elegant som en blank vit vattenklosett? Ganska ofta tänker man på ekologiska produkter som något som tvingar till kompromisser när det gäller utseende och hållbarhet. Detta funderade även vi på Näranaturen över när vi började utveckla en inomhustorrtoalett, Green Toilet Lux. Resultatet av arbetet ledde till en inomhustorrtoalett med en porslinsstol där gröna värden förenas med elegant design. I Green Toilet Lux används inget vatten alls och urin separeras i den under sitsen placerade Green Toilet-kompostbehållaren. Underhållet utförs genom att byta ut kompostbehållaren under toalettrummet vid behov. Till exempel i en hushåll på fem personer, med året runt användning, är underhållet vanligtvis 2-4 gånger om året.

GT Lux (kropattu)
En komposterande torrtoalett utrustad med porslinssits är verkligen snygg och passar även i ett modernt badrum.
Green Toilet Lux implementeras i två nivåer.

Green Toilet Lux har visat sig vara ett populärt val för inomhusinstallationer. Tyvärr passar den inte alla platser på grund av dess tvånivåstruktur. Särskilda problem uppstår i s.k. plattlagda hus, där det helt enkelt inte finns tillräckligt med utrymme, cirka 70 cm, som krävs för kompostorn. I dessa fall kan en lägre, s.k. kassettkompostör, installeras under golvet eller så väljer man direkt en modell som monteras på golvet, som Separett Villa eller Green Toilet 100 Easy.

En tredje alternativ är att skapa en modell för inomhus torrtoalett som liknar en bänktoalett. Detta kräver lite mer byggande på egen hand, men resultatet kan vara mycket funktionellt. Ett bra exempel på en sådan inomhustorrtoalett har en av våra kunder som bor i Nådendal. I den här utförandet placeras kompostorn under en bänktoalett som är bekant från utedasset. Insidan av bänktoaletten kan slutligen färdigställas med kakel. För underhåll av toaletten skapas en isolerad underhållsöppning mot ytterväggen.

Utanför huset finns en värmeisolerad lucka, inuti vilken kompostorn finns. Under kompostorn finns dessutom en kanna för lakvatten.
Inne i toaletten finns en bänkliknande skoltoalett-sits som påminner om en utedassbänk, med en svart styrox-sits. Sitsen kunde naturligtvis också vara vit och av plast.

Doftfrihet, tillförlitlighet, miljövänlighet och estetik är egenskaper som talar för komposterande toaletter. För att kunna ge en objektiv bedömning av deras användning är det värt att nämna några svagheter som är förknippade med inomhuskomposterande toaletter.

Vilka utmaningar kan uppstå med en inomhustorrtoalett?

Installationen kräver mer arbete än genomsnittligt

Jämfört med till exempel en frystoalett kräver installationen av en inomhustorrtoalett med kompostering mer planering och tid. Det kräver alltid genomföringar för ventilation och vätskeslang samt eventuellt andra snickeriarbeten, vilket kan ta en dag eller två. Till skillnad från detta kräver igångsättningen av en frystoalett endast att man sätter in kontakten i vägguttaget. Å andra sidan lämpar sig en sådan frysktoalett sällan som enda toalett, så den är inte direkt jämförbar med en komposttoalett.

Om du alltså drömmer om att installera en inomhustorrtoalett och inte är bekant med installationsarbetet, är det värt att anlita en professionell. I sig är detta installationsarbete inte särskilt krävande och många stugvårdare kan klara av det. Observera att vi på Näranaturen alltid är glada att ge råd om installationen och du kan gärna skicka oss bilder till exempel via WhatsApp på +358504424775 om du vill ha tips.

Hantering av lakvatten

Med urinavledning avses den överskottsvätska (urin) som i en komposterande toalett inte absorberas i kompostmassan utan passerar igenom toalettavfall och skiljs ut som en svart vätska. Andelen överskottsvätska av all urin är vanligtvis mycket liten, 5–15 %. Det vill säga om det exempelvis urineras 100 liter rent urin i en komposterande inomhustoalett kan man förvänta sig att det kommer ut cirka 5–15 liter överskottsvätska från komposten. Huvuddelen av urinen absorberas således av kompost och torrsubstansen samt avdunstar genom ventilationskanalerna.

Mängden överskottsvätska påverkas av faktorer som antalet användare av toaletten, mängden torrsubstans, temperaturen i komposten och till exempel ventilationen. Det är också möjligt att det till exempel inte kommer någon överskottsvätska alls under sommarvärmen, vilket kan tyda på att komposten är för torr. I så fall är det bra att minska användningen av torrsubstans. Överskottsvätska behöver hanteras från nästan alla komposterande toaletter, så det är bra att planera i förväg hur man ska hantera den.

Lakvatten kan samlas i en separat insamlingskanna och komposteras utomhus.
GeoTrap huussisuodatin
En annan möjlighet är att filtrera toalettens lakvatten med en separat tillgänglig utedassfilter.

Om lakvatten samlas till exempel i en insamlingskanna, rekommenderar vi att tömma lakvattnet i en kompost som är placerad utomhus, där det påskyndar komposteringsprocessen. Ett bra alternativ är också att tömma lakvattenskannan i den utbytesbehållare som medföljer Green Toilet Lux, om det är möjligt. Denna åtgärd kan utföras till exempel en gång i månaden, om det har samlats lakvatten i kannan. Ett annat bra alternativ är att filtrera lakvattnet direkt på plats med den speciellt designade utedassfilter, så att man inte behöver använda en kanna. Observera att lakvattnet under inga omständigheter får släppas direkt ut i vattendrag!

Isolering av komposten från frost

Som en sista viktig punkt är det nödvändigt att överväga användningen av en komposterande inomhustorrtoalett under vintern. Speciellt hur man förhindrar att komposten, lakvattenslangen och -kannan fryser, om toaletten används aktivt även på vintern. Den bästa lösningen är vanligtvis att isolera kompostbehållaren under vintern, till exempel med Finnfoam-plattor. Om elektricitet är tillgänglig även på vintern, är det också en god idé att utrusta kompostbehållaren, lakvattenslangen och -kannan med en upptiningkabel, så att dessa inte fryser.

Om överskottsvätskan samlas i en uppsamlingsbehållare kan den från tid till annan hällas till exempel i trädgårdskomposten, där den faktiskt accelererar komposteringen. Den kan också användas direkt som ekogödsel för icke-ätbara växter, såsom prydnadsbuskar och -träd. Då bör man dock se till att det finns tillräckligt med avstånd till vattendrag och brunnar. Överskottsvätskan kan också behandlas direkt på plats med en GeoTrap-toalettfiltrerare, vilket eliminerar behovet av en behållare.

Isolering av komposten från kyla

Som en sista viktig sak att tänka på är användningen av en komposterande inomhustoalett under vintern. En central fråga är hur man förhindrar att komposten, urinslangen och -behållaren fryser om toaletten används aktivt även under vintern. Den bästa lösningen är oftast att isolera kompostsbehållaren under vintern med isoleringsplattor. Om el finns tillgängligt, kan man med tillbehör som värmekablar eller kompostvärmare hålla komposteringen igång under vintern. Fråga oss om mer råd!

Sammanfattning av fördelar och nackdelar med inomhusinstallerade komposterande torrtoaletter

+ Komposterande inomhustorrtoaletter är helt luktfria, garanterat

+ Deras tillförlitlighet är av toppklass, oavsett vad som händer. Man kan alltid gå på toaletten.

+ Komposterande inomhustoaletter är de mest ekologiska och estetiskt stiliga

– Tyvärr kräver de alltid lite mer planering och installationsarbete

– Hantering av lakvatten är nödvändigt att ta hand om på ett eller annat sätt

– Isolering och uppvärmning av komposten under vinterbruk

Läs också