Artiklar Kompostörens årsalmanacka: En naturvänlig resa genom året

Kompostörens årsalmanacka: En naturvänlig resa genom året

Välkommen till komposterarens årsalmanacka! I denna blogg har vi samlat enkla tips och inspiration för hemkompostering på månadsbasis för ett miljövänligt liv hela året.

Januari – Nya början

Börja året starkt! I januari kan vi lägga till vissnade julblommor, kaffesump och andra eventuella rester från helgernas matbord till komposten. Låt oss göra ett nyårslöfte: att minska mängden avfall och överlämna oss till naturens kretslopp.

TIPS:

Visste du att även servetter och hushållspapper kan läggas i komposten? De fungerar där som torv, absorberar överskottsfukt och förmultnar tillsammans med annat avfall.

En servett passar utmärkt också som fyllnad i komposten.

Februari – Kompostering med olika taktiker

Februari ger oss möjligheten att vara kreativa kompostörer, även när frosten biter utomhus. Under fryssäsongen kan man kompostera med åtminstone två olika taktiker. Om man äger en varmkompost, kan man försöka upprätthålla komposteringsprocessen genom att flitigt sköta om komposten: lägga till avfall och torv för att behålla rätt fuktighetsnivå samt blanda om i komposten. En noggrann kompostör kan lyckas hålla temperaturen i komposten väl över 30 C även under vintern.

En annan metod är att gå in i vintersäsongen med en så tom kompostbehållare att det finns plats för vinterns bioavfall. Även om processen saktar ner och massan fryser, kan man fortsätta lägga till material så länge det finns plats.

Bli inte nedslagen om din kompost fryser! Året runt-kompostering kräver en del flit och ibland även hjälpmedel som till exempel en SULA-kompostvärmare. Frysning ”förstör” inte på något sätt kompostmassan. Processen fortsätter som vanligt när komposten tinar under våren.

TIPS:

Skyffla snö runt kompostbehållaren som isolering! På så sätt kan du även omvandla en oisolerad kompostbehållare till en vinteranpassad version.

Lämpökompostori Johanna
Johanna värmekompost

Från: 2 990,00 kr

Näranaturen Komposttrumma
Näranaturen Tumlande Komposter

Det ursprungliga priset var: 3 690,00 kr.Det nuvarande priset är: 3 190,00 kr.

Globe kompostori Kekkila
Kekkilä Globe Kompost

3 290,00 kr

Mars – Vårens första steg

Om din kompost är placerad så att den får ta del av vårsolen, kommer massan att tina, värmas upp och aktiveras av värmen. Då är det lämpligt att själv aktivt väcka komposten till liv: Kontrollera att den inte är för våt eller torr samt lufta massan med en grep eller en kompostblandare. Kompostens mikrober behöver syre för att fungera, därför får massan inte vara för kompakt.

Det finns också kompostaktivatorer på marknaden som kan användas just i början av våren – särskilt om det verkar som att volymen håller på att ta slut.

TIPS:

Hönsgödsel, som säljs i granulatform som gödsel, är en av de mest effektiva kompostaktivatorerna. En handfull eller två i massan, blanda om, och temperaturen kommer snart att skjuta i höjden som en raket!

Kom ihåg att lägga till tillräckligt med strömaterial bland matavfallet.

April – Lägg till, blanda, upprepa!

Samma tid som växtsäsongen börjar, inleds komposteringsaktiv säsong: Mikroberna gör sitt arbete och massan börjar omvandlas till jord från den äldre änden. Kom ihåg att lägga till allt organiskt avfall i komposten, så kan du minimera mängden blandat avfall som bildas.

TIPS:

En väl fungerande kompost luktar gott, lite som nybakat, varmt bröd. Om doften inte är god, utan till exempel söt och sur – är det dags att lägga till mer strömaterial! En alltför våt kompost börjar ruttna och lukten blir därefter. Ett rejält tillägg av strö och omrörning fixar problemet snabbt, vanligtvis inom en timme eller två.

Maj – Trädgårdsmästaren är lös!

Detta är ögonblicket många har väntat på hela vintern: fingrarna i jorden och dags för trädgårdsarbete! När det gäller kompostering av köksbiavfall är nyheterna goda, eftersom det vanligtvis fungerar utan problem hela växtsäsongen.

Ett nytt problem kan vara trädgårdsavfallet. Även i en liten trädgård brukar det bli mycket av det, och det ryms inte i komposten för köksavfall. Det är klokt att anlägga en egen kompost för torra löv, grenar, gräsklipp och annat organiskt avfall från trädgården. En luftig ram kan man snickra själv av till exempel pallar. Den behöver inte vara tät eller stängd.

TIPS:

Använd en del av trädgårdsavfallet, som torra löv, som strömaterial i komposten för biavfall. Då slipper du köpa strömaterial separat!

Juni – Jag och min kompost på gården

Ljus och värme lockar till att tillbringa tid utomhus. Många flyttar ut för att laga mat, till sommarkök och grillar. Fiskar rensas och bioavfall samlas. Som tur är har det en direkt adress i komposten på gården.

Kanske kan du i juni börja tömma komposten på färdig jord. Kom ihåg att den oftast är mycket näringsrik. Därför är det bra att blanda den med annat jordmaterial innan du närar din trädgårds växter med den.

Denna tumlande komposter får trevligt med fyllning efter sommarens grillfester.
TIPS:

Har du någonsin tänkt på att du själv är en jord- och gödselproducent? Den smarta trädgårdsmästaren flyttar även sina toalettbesök utomhus. Urin kan användas direkt utspädd med vatten som ett värdefullt ekogödsel för växter och en komposterande utedass på gården producerar näringsrik jord. Ett utedass passar dessutom väl in i livet på gården under sommaren – kanske är det dags att skaffa en utedass?

Juli – Vatten och fukt behövs

Juli kan medföra en lång torrperiod som påverkar inte bara växterna utan även komposten. Då kan det vara nödvändigt att vattna komposten antingen med vatten eller urin. En torr komposts aktivitet avtar. Urin är bäst för bevattning eftersom det innehåller urea som är en naturlig kompostaccelerator. Det säljs visserligen i butiker, men vi producerar det också själva varje dag. För detta ändamål finns det en praktisk och snygg hjälpreda tillgänglig särskilt för kvinnor: Guldkannan!

TIPS:

Ibland börjar komposten krylla av liv, särskilt om fisk- och köttrester har lagts till. Först hittar larverna dit och sedan flugorna. De är inte direkt skadliga för komposteringen, men de kan serveras till de bevingade i trädgården. Lämna kompostens lucka öppen en stund, så kommer svalorna och andra fåglar att tacka dig! Som belöning minskar de antalet myggor som besvärar trädgårdsmästaren i trädgården. Vackert kretslopp!

SULA assembled
SULA-kompostorvärmare

2 190,00 kr

Kiteen strömaterial för komposten och torrtoaletten

99,00 kr

MatHilda korg för organiskt avfall
Mathilda korg för organiskt avfall

390,00 kr

Augusti – Skördetid och mörknande kvällar

I augusti njuter vi av trädgårdens och naturens gåvor. De delar som inte äts upp kan återvinnas i trädgård genom komposten. Det är dags att sluta gödsla trädgården eftersom växterna börjar förbereda sig för vintern småningom.

TIPS:

Satskompostering kan vara en fungerande metod för de som producerar mycket organiskt avfall. Många hemkomposter bygger på kontinuerlig kompostering: avfall läggs till ovanpå och färdigt material tas ut från botten. I satskompostering finns flera komposter varav en är i aktiv användning medan de andra vilar. Detta är särskilt en bra system för trädgårds- och latrinavfall.

Även de flitigaste äppleätarna har ofta något att kompostera.

September – Skörden till komposten

Allt roligt tar slut så småningom. Det är dags att tömma komposten på färdig jord så att det blir plats för vinterns avfall. Om det finns ett behov av att tömma halvfärdig kompost, kan du fortsätta att kompostera bioavfall tillsammans med trädgårdsavfall i en öppen kompost. Denna halvfärdiga massa bör dock vara så nedbruten att den inte längre intresserar gnagare.

TIPS:

Överskott från trädgården, till exempel äpplen, kan också läggas i komposten om de är friska. Växter eller frukter som har någon växtsjukdom bör inte läggas i komposten, utan istället förstöras till exempel via en återvinningscentral.

Oktober – Lämna inte komposten ensam

I oktober kan du ge komposten den sista finjusteringen innan vintern. Töm och vänd den en sista gång och se till att den är redo att ge näringsrik jord igen nästa vår.

TIPS:

Fundera på om det finns behov av att flytta komposten till en bättre plats för vinterbruk. Nära huset och längs soliga, fria gångvägar är den bästa platsen. Då blir det lättare att besöka komposten även under vintern!

November-December – Komposten saktar ner och kan till och med somna

Vintern är här, och för många komposter betyder det att processen avtar, eller till och med stannar av. Aktiva kompostörer kan hålla komposteringen igång, men det är inte värt att förlora sömn över detta. Under vintern förbereder sig både komposten och naturen i stort för sin nästa cykel, ivrigt väntande på nästa vår.

TIPS:

Använd mer strömaterial under vintern än under sommaren, och använd till exempel biologiskt nedbrytbara papperspåsar för att samla avfall i köket. På detta sätt hålls massan tillräckligt torr och fryser inte lika lätt. Det är också bra att hacka upp bioavfallet i mindre bitar innan det tas till komposten – det påskyndar också nedbrytningsprocessen.

Man ska inte bli skrämd av att komposten fryser, men det kan också förebyggas med en kompostvärmare.

Och slutligen en varning: Man kan bli ordentligt beroende av denna miniatyrkretsloppsekonomi i sin egen trädgård! Näringsämnena cirkulerar, växterna blomstrar och behovet av restavfallsinsamling minskar. Det är fint att kunna luta sig tillbaka, lyfta fötterna och känna sig nöjd med sina egna prestationer för naturens bästa.

Har du några frågor?

 

Lämna meddelande:

Loading...

Lämna telefonnummer:

Loading...

Vilka vi är

Vi på Näranaturen (I Finland “Pikkuvihreä”) är ett 30-årigt familjeföretag. Torrtoaletter, kompostering och avloppsvatten är vår specialitet. Vi betjänar alla – så tveka inte att kontakta oss!

Läs också