Näranaturens topp 3 komposterare
Diskussionen om kompostering är minst lika het som en skicklig komposterarens kompost i trädgården. Med samhällets viktiga mål att fånga och återanvända mer bioavfall än tidigare, kommer – eller hamnar – många som tidigare inte har bekantat sig med kompostering vid ämnet.
Oro för luktproblem, råttor och andra gnagare samt möjlig besvärlighet av uppgiften spökar i tankarna hos den nya komposteraren. En del kanske bara motstår förändring i allmänhet. Kanske skulle det vara lättare att motiveras till kompostering om man tänkte på bakgrunden. Alltför stor del av vårt bioavfall går fortfarande till förbränning, där det snarare är skadligt och dessutom skulle bioavfallet separat kunna bli värdefullt material för vidare bearbetning. Som komposterare på den egna gården får man jord och gödsel för egen användning.
I internetdiskussioner funderas det över vilken som skulle vara den bästa kompostern. Det viktigaste rådet vi kan ge till en nybörjare i kompostering är: Kompostering är ett lagarbete! Själva kompostapparaten spelar visserligen en roll, men minst lika viktigt är hur man sköter den. Tips och råd kan man läsa mer om här på Näranaturens blogg, där vi redan tidigare har skrivit mycket om kompostering.
1. Johanna värmekompost
Johanna värmekompost har länge varit på marknaden, en svensk komposterare. Dess pris-kvalitetsförhållande är överlägset och därför har den länge varit Näranaturens mest populära kompostermodell.
Med Johanna följer två viktiga tillbehör: Ett värmeskydd för vintern att placera över kompostern samt en omrörningspinne. Vinterskyddet bör inte hållas på plats under sommaren, eftersom kompostern då inte blir tillräckligt varm och kan torka ut för mycket. Omrörningspinnen som tillbehör är överraskande viktig. Hemkomposter tenderar ofta att vara för täta, och massan får inte tillräckligt med syre för processen. Energitisk omrörning av komposten med omrörningspinnen då och då hjälper överraskande mycket.
2. Kekkilä Globe Kompost
En annan komposteringsklassiker är Kekkiläs Trädgårds- och stugkompost, som många känner till som jordklot- eller Globe-kompostern. Dess nuvarande namn är något missvisande i den bemärkelsen att den även lämpar sig för året runt-kompostering av bioavfall.
Tömningen av Kekkiläs komposter görs på en gång, eftersom hela ovandelen kan tas bort och massan kan skyfflas ut. Denna komposter är lätt isolerad, men det är möjligt att få den att fungera året runt med god skötsel och till exempel extra isolering med hjälp av snö under de kallaste månaderna.
Denna jordklotkomposter är hållbar! Dess konstruktion håller från generation till generation och man kan ofta se gamla versioner av denna modell på gårdar. På Näranaturen säljer vi Eco-versionen, som är tillverkad helt av återvunnet material.
3. Tumlande komposter
Näranaturens tumlande komposter har en klart avvikande konstruktion jämfört med de vanligaste kompostermodellerna. Den använder en roterande kompostrumma inuti vilken det finns pinnar som jämnt blandar massan. Syretillförseln är av yttersta vikt för kompostering och här sköts det nästan automatiskt.
Den svarta färgen och möjligheten att enkelt flytta kompostern till en varm plats underlättar kompostering under kalla perioder.
Mathilda korg för organiskt avfall
Det är inte praktiskt att ta varje kaffefilterpåse separat till trädgårdskompostern, så i praktiken behövs en insamlingsbehållare för avfall även i köket.
Denna Mathilda håller bioavfallet torrt och luktfritt under förvaringstiden. Papperspåsen är komposterbar och fungerar faktiskt som strö i kompostern.
Mata således Hilda – Mat Hilda!