Artiklar Satskompostering är enkelt och vettigt

Satskompostering är enkelt och vettigt

När jag drömmer om en egen grön trädgård, drömmer jag samtidigt om att främja naturens kretslopp. Ett sådant där allt har sin plats och där jag med min existens skulle producera så lite oanvändbart avfall som möjligt. Summa summarum: Lusten att börja kompostera växer dag för dag!

Trädgården är som ett litet miniuniversum som erbjuder utmärkta förutsättningar att utöva cirkulär ekonomi i en hemmaskala. Medan jag som lägenhetsboende ser äppelskal och hårda brödbitar mest som fyllnad för bioavfallsbehållaren, som bara “försvinner någonstans” från sopskjulet, ser en komposterare dem som framtida näringsrik jord. Så länge man har tålamod att kompostera dem först.

Kalles fabrik producerar för närvarande stora mängder potentiellt material som kan förvandlas till jord: äggskal, döda krukväxter (jag vet!), tonvis med kaffesump osv. Jag producerar annat också – särskilt på grund av det nämnda kaffet – men vi återkommer till hur det kan utnyttjas lite senare.

Fördelar med satskompostering

1. Oavbruten process garanterar effektiv kompostering

2. Enhetligt slutresultat

3. Lämplig även för hantering av toalettavfall

Olika typer av kompostering

Traditionellt sett kan komposteringsmetoder grovt delas in i två olika skolor: kontinuerlig kompostering och satskompostering. Båda är utmärkta alternativ, varav det förstnämnda är det vanligaste.

Vid kontinuerlig kompostering tillsätts avfall kontinuerligt uppifrån i en varmkompostör som Johanna, och den färdiga jorden avlägsnas från botten för användning. Förutom sin enkelhet är den här metoden fördelaktig på grund av det lilla utrymmesbehovet – allt sker i en enda kompostör. En annan fördel är att man kan följa komposteringsprocessen på nära håll och ofta.

Vid satskompostering komposteras däremot bioavfall, precis som namnet antyder, i omgångar. När en kompostbehållare är full flyttas den åt sidan för att kompostera färdigt till jord, och en tom behållare ersätter den. Eftersom det inte tillsätts nytt material i en ur bruk tagen behållare, kan den ostört nå den nödvändiga temperaturen snabbt – vilket resulterar i enhetlig och näringsrik kompost, idealisk för trädgårdsbruk..

För mina egna drömmar är satskompostering också det enda fungerande alternativet. Jag planerar nämligen att kompostera inte bara traditionellt mat- och trädgårdsavfall, utan även toalettavfall, som beroende på förhållandena behöver cirka 8-14 månader för att komposteras till färdig jord. Processen måste vara effektiv, ostörd och ges tillräckligt med tid för att säkerställa att skadliga bakterier i det råa toalettavfallet försvinner. Det komposterande materialet behöver inte nödvändigtvis något särskilt, men jag skulle blanda innehållet i behållaren ungefär en gång i månaden – på så sätt får massan syre och processen accelereras ytterligare.

Satskompostering i praktiken – Underhåll av en komposterande toalett

För oss som är vana vid traditionella vattentoaletter kan det finnas en tröskel att betrakta toalettavfall som lämpligt material för kompostering. På grund av den relativt långa komposteringstiden är det värt att tänka igenom genomförandet i förväg, men inte heller denna gång handlar det om något svårt.

Nästa steg är att titta på satskompostering i praktiken när Ari från Näranaturen utför årligt underhåll av sin komposttoalett. Vid sidan av videorna går vi igenom instruktionerna för hur man byter behållare i toaletten.

Ta bort den fulla behållaren

  • Koppla bort den flexibla delen av ventilationsröret från behållaren och vätskeslangen från behållarens botten. Skydda dig mot eventuella stänk vid denna punkt. En liten mängd läckagevätska som rinner ut på marken är inte farligt eller betydande.
  • Säkerställ att toalettens hjul är placerade under behållaren. Dra ut behållaren från under sitsen och luta den kraftigt över hjulen, så att du kan transportera den längre bort.
  • Placera det stängda locket på den nya behållaren över den fulla kompostbehållaren och lämna den att vila på en lämplig, helst solig plats.
  • I mer utmanande miljöer kan det vara värt att överväga att lägga brädor under behållarens hjul (se video).

Byt till en tom behållare

  • När du byter till en tom behållare i toaletten, kom ihåg att lägga ett lager av täckmaterial, till exempel torvfri strö, på mellanbotten, cirka 5-15 cm tjockt. De ihåliga benen på mellanbotten ska också fyllas med strö. Detta lager ska alltid läggas när du tar en tom behållare i bruk. Däremot ska inget strö läggas under mellanbotten, där det naturligt samlas några centimeter läckagevätska under användning.
  • När du har satt ventilationsrörets flexibla del på plats och anslutit slangen till läckagevätskekannan, är underhållet klart och du kan ta den tomma behållaren i bruk.

Vad gör man med det komposterade toalettavfallet?

  • Töm den fulla behållaren genom att transportera den till tömningsplatsen med hjälp av hjulen och töm innehållet i till exempel en lövkompost. Efter att ha tömt kompostmassan kan du blanda den med annan jord, till exempel sand, med en grep för att få en lämplig jordblandning för trädgården.
  • Toalettavfall får inte släppas ut obehandlat i naturen. Det är särskilt skadligt för vattendrag, där det kan orsaka kraftig övergödning. Lyckligtvis kan du med hjälp av en komposterande toalett säkert hantera ditt toalettavfall på din egen tomt och omvandla det till näringsrik jord.
  • Kompostering av toalettavfall tar 8-14 månader, beroende på bland annat naturens förhållanden och när bytet av toalettbehållaren gjordes. Om behållaren togs ur bruk tidigt på våren kan det vara att den är färdigkomposterad redan i slutet av hösten.
  • Om komposten ser ut och luktar som jord är den klar att användas!

Toalettavfallskompost är i sig näringsrik och sur, så det är bra att tillsätta ungefär en tredjedel sand, torv, lera eller något liknande innan den används i trädgården. Färdigkomposterad toalettavfall blandad med sand är också lämplig som gödsel för ätbara växter.

Slutligen

När du väl känner till grunderna är satskompostering ganska enkelt Låt oss avsluta med dessa ord och dofter. Det är dags att bära en påse bananskal till sopskjulet via hissen. Vi ser fram emot grönare tider.

Har du några frågor?

Loading...

Vilka vi är

Vi på Näranaturen (I Finland “Pikkuvihreä”) är ett 30-årigt familjeföretag. Torrtoaletter, kompostering och avloppsvatten är vår specialitet. Vi betjänar alla – så tveka inte att kontakta oss!

Läs också