Varför säljer vi inte förbränningstoaletter?
En förbränningstoalett är en vattenfri toalett som använder ett elektriskt element för att förbränna all toalettavfall – både vätska och fast material – till aska. Innan varje användning placeras en skyddspåse i toaletten, man utför sina behov och efter besöket faller avfallet ner i förbränningskammaren tillsammans med skyddspåsen. Toaletten underhålls genom att askkoppen regelbundet töms. Dessa brännande toaletter marknadsförs kraftigt och många kunder kontaktar oss för att fråga om dem. Många lockas av försäljningsargumenten som berättar att slutprodukten från användningen bara blir aska som kan strös ut i trädgården – vilket i sig stämmer. Det är dock lite problematiskt eftersom detta bara är en del av de saker som bör beaktas vid användning av en brännande toalett.
Vi på Näranaturen har fattat beslutet att utesluta alla förbränningstoaletter från vårt sortiment. Vi vill här förklara lite om vilka skäl som låg bakom detta beslut.
Hög energiförbrukning
Toalettavfall består till 80-90% av vatten – även det fasta materialet. Med sunt förnuft kan man dra slutsatsen att det kräver mycket energi att förbränna vatten. De flesta förbränningstoaletter på marknaden kräver en effekt på 1500-2000 W, och det är ofta beräknat när askkoppen är tom. En full askkopp kan till och med fördubbla elförbrukningen.
I Sverige har man på vissa populära stugområden redan förbjudit installation av nya förbränningstoaletter eftersom elnätet har blivit överbelastat och det har även förekommit farliga situationer.
Obehagliga dofter för andra
Med samma sunda förnuft kan man fortsätta resonemanget att när toalettprodukter bränns, uppstår det dofter från skorstenen som inte är önskvärda.
Dofterna sprider sig inte heller alltid med himlens vindar, utan de följer den rådande vindriktningen och kan till exempel hamna på terrassen, i gårdsplanen eller ofta också till stuggrannens förtret. Detta kan komma som en överraskning efter installationen och till och med leda till spända relationer i grannskapet.
Krävande underhåll
På grund av ökad efterfrågan har förbränningstoaletter också utvecklats kraftigt under de senaste åren. De har blivit utrustade med en hel del elektronik. Underhållsintervaller har definierats för dem, och vissa måste skötas av auktoriserade verkstäder. Få är beredda på att behöva skicka in sin toalett för service, men detta blir ofta uppenbart först efter att köpet redan har genomförts. Ökad teknik gör även enheterna mer sårbara för funktionsstörningar, och användaren måste kunna tolka och återställa felkoder själv.
Oekologiskt
I vårt beslut att avstå vägde dock kanske det oekologiska aspekten tyngst: när allt värdefullt näringsämne, såsom fosfor som redan är på väg att ta slut på vår planet, bränns upp i himlens vindar med en betydande elförbrukning, kom vi fram till att vi inte längre kan vara en del av detta.
Vad finns det för alternativ?
Lyckligtvis finns det alternativ till förbränningstoaletter – och dessutom mycket bra sådana. Eftersom vi arbetar med dessa frågor dagligen, känner vi det som vår plikt att dela med oss av våra erfarenheter ärligt. Om du ändå bestämmer dig för att skaffa en förbränningstoalett, rekommenderar vi att du har ett alternativ tillgängligt. En utedass kan vara förvånansvärt bra att ha, ifall det till exempel blir strömavbrott.